Köpa husGår du i tankarna att köpa ett hus och inte bygga ett eget? Då har du en del saker att tänka på, utöver vad du vill ha för typ av hus och var det ska ligga. Det är inte fel att ha en checklista, att följa inför ett husköp. Du bör se över kostnaderna för att köpa hus. Det är inte bara räntor och amorteringar som kostar pengar, utan även besiktningar, lagfarter och pantbrev. Du bör även se över om huset har en egen brunn och avlopp, och om det har gjorts en radonbesiktning. Kolla även med kommunen att alla bygglovshandlingar är som de ska. Räkna på driftskostnad och värme för huset. När allt detta är gjort och du börjar leta hus och hittar ett du fastnar för, så kan det vara så att det är ett hus det blir budgivning på. Denna kan ske på olika sätt. Innan du kan ge dig in i en budgivning så bör du se till att ha ett lånelöfte från din bank, alternativt att du har pengarna själv.

Huset som du vill köpa bör även ha besiktats, av en besiktningsman. Du som köpare har en undersökningsplikt att undersöka huset. För att vara skyddad mot fel som upptäcks efter hand, så är det en fackman som ska utföra denna besiktning. Det är inte heller fel att anlita andra besiktningsmän, som kollar av el, värme, vatten, sanitet med mera, då det inte ingår i en vanlig husbesiktning. Det går även att göra radonmätning, mätning av buller och kontroll av tomten.

Om allt är i sin ordning med huset, du vinner budgivningen, eller är ensam köpare, så är det sedan ett köpekontrakt som ska skrivas. Även ett köpebrev. Se till att läsa igenom alla papper ordentligt, så att du inte missar något viktigt. Ställ gärna många frågor, och gå även igenom kontraktet tillsammans med en kunnig person eller en jurist.

 

Vi kan rekommendera http://byggbesiktning.net dom har besiktningsmän som utför allt  bl.a ovk besiktningar, takbesiktningar, fuktbesiktningar dom är även utbildade i kontrollansvar.